چکیده پایان نامه سطح 3 با عنوان وفاي به عهد و نقض آن از ديدگاه آيات و روايات سرکار خانم فاطمه جهانگیری با راهنمایی حضرت حجة الاسلام و المسلمين حاج آقا ابراهيمي و مشاوره حضرت حجة الاسلام و المسلمين حاج آقا رستمي به شرح ذیل می باشد
مسئله لزوم وفای به عهد يكي از مسائل مهم و اساسی است كه از مستقلات عقليه است و حكم شرعي آن ارشادي است، كه در تمامي اديان الهي بويژه در دین مقدس اسلام همواره از اهميت بسياري برخوردار بوده است؛ زیرا اگر بنا باشد به این مسئله اساسی توجه نشود، زندگی مردم متلاشی خواهد شد و در اثر بی نظمی و هرج و مرج، مردم از یكدیگر سلب اعتماد خواهند كرد و در نتیجه زیربنای روابط اجتماعی سست ميشود، از این رو اسلام آنقدر به وفای به عهد اهمیت ميدهد كه حتی در مورد دشمن و كسی كه از نظر عقیده و مسلك و هدف با انسان بيگانه به شمار ميآيد وفای به عهد و پیمان را لازم ميشمرد.
در نهایت مقصود از این امر، شناساندن جایگاه ، اهمیت و آثار وفای به عهد از منظر اسلام برای خوانندگان عزیز ميباشد، تا در این مسیر به این نکته بسیار مهم و حساس دست یابیم که جایگاه وفای به عهد در جامعه موجب سعادت دنیوی ، سعادت اخروی و ایجاد نوعی اعتماد در روابط سالم در جامعه بین افراد با هم ميشود.. با توضیح این موارد در صدد بیان بحثی روشن از جایگاه وفای به عهد ، آثار آن و عملکرد آن هستيم.
سوالهایی اين تحقيق عبارتند از؛
-منظور از وفای به عهد چیست؟
-ماهیت وفای به عهد چه ميباشد؟
-اهميت و جايگاه وفاي به عهد
-شرايط وفاي به عهد
-ادله وجوب وفای به عهد در اخلاق و فقه و حقوق
-کارکرد و آثار وفاي به عهد در دنیا و زندگانی فردی و اجتماعی
-آثار سوء نقض عهد در زندگاني انسان
مطالب این تحقیق از كتب مختلف ؛ حقوقي، تاريخي، تفاسير، فرهنگنامهها و در كنار آن مراجعه به كتابخانههاي تخصصي، عمومي و اينترنت گردآوري شده است.
تحقیق در سه بخش و ده فصل تنظیم شده است ،بخش اول؛ به بررسی لغوی و اصطلاحی وفای به عهد ، بررسی ماهیت ، فلسفه، تاریخچه و جایگاه وفای به عهد اختصاص دارد.
بخش دوم؛ به بررسی و تحقیق در خصوص انواع عهد و پیمان، شرایط مورد نظر در مورد آن و وجوب وفای به عهد در سه بُعد؛ فقهی،حقوقی و اخلاقی پرداخته است.
بخش سوم؛ به آثار و پیامدهایی که وجوب وفای به عهد و نقض آن در زندگانی دنیوی اعم از؛ فردی و اجتماعی و زندگانی اخروي در پي دارد، پرداخته شده است.
حاصل آنكه؛ وفای به عهد در اسلام دارای جایگاهي عظیم و بلند مرتبه است که افضل عبادات به شمار ميآید و عمل به آن تا آنجایی مهم شمرده شده که در مورد نيك كردار و بد كردار مسلمان و غير مسلمان به صورت يكسان مورد سفارش قرار گرفته و در صورت نقض عهد و همچنین وفای به عهد آثار مهمی را در زندگی فردی و اجتماعی و حتی زندگانی اخروي ما خواهد داشت.کلید واژهها: وفاي به عهد، قرارداد اجتماعي، بيعت، نقض پيمان.