.فرزند
بسمه تعالی
تربیت فرزند در خانواده معنوی
همایش “تربیت فرزند در خانواده معنوی” با حضور طلاب و همسرانشان و با سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین افشار ،کارشناس امور خانواده و سرکار خانم افلاکیان مشاور حوزه در مؤسسه آموزش عالی حوزوی فدک برگزار شد .
سرکار خانم جهانگیری مدیر مؤسسه ضمن خیر مقدم گویی به حضار و تشکر از حمایت همسران که بستر علم ومعرفت را برای آنها فراهم نمودند هدف از برگزاری این همایش را ترغیب خانواده ها به تربیت فرزند صالح و فرزند آوری در خانواده های تک فرزندی بیان کرد .
حجت الاسلام والمسلمین افشار در خصوص مسئله تربیت این چنین بیان کرد : پیچیده ترین علم موجود ، علم تربیت است . انسان برای همه چیز سرمایه گذاری می کند اما برای تربیت سرمایه گذاری نمی کند . یکی از عواملی که در تربیت نقش اساسی دارد ، عامل وراثت است . فرزند همانطور که از لحاظ جسمی از پدر ومادر ارث می برد ، از لحاظ روحی –روانی نیز ارث می برد .
افشار با طرح یک سؤال که “تربیت از کجا شروع می شود” تاکید کرد : برای تربیت فرزند انسان باید همسری اختیار کند که پاکیزه و پاکدامن باشد و همچنین دارای اصالت و شرافت باشد. بعداز انتخاب همسر شایسته پدر ومادر باید قبل از انعقاد نطفه مراقبه داشته باشند و این مراقبت باید در دوران بارداری و شیر دهی از جانب مادر حفظ شود ؛ زیرا این دو مرحله تاثیر زیادی بر روی بچه دارند . مساله نام گذاری هم یکی از مسائلی است که باید والدین به آن اهمیت دهند ؛ حتی باید این نام گذاری بعداز انعقاد نطفه صورت بگیرد .
ایشان در ادامه به نقش آفرینان در حوزه تربیتی اشاره کرد: در درجه اول پدر ومادر و سپس آموزش و پرورش در تربیت فرزند مؤثر است ؛ بعداز آنها ، رسانه و مسجد و هیئت و روحانیت تاثیر بسزایی دارند .
وی در پایان راه کارهایی را برای خوب تربیت کردن ارائه داد :
1-خوب زندگی کردن
2-تشویق کردن کودکان ؛ البته باید در کنار تشویق ، حکمت و فلسفه عبادات نیز گفته شود .
3-نماز اول وقت ؛ پیامبر اکرم (صل الله علیه واله) هرکس نماز اول وقت نخواند به 16بلا گرفتار می شود.
4-ترک گناه و استغفار نسبت به گناهان ؛آیت الله بهجت رحمت الله علیه در این زمینه می فرماید: چاره ی همه چیز و همه ی بلا ها ، استغفار است .
5-صله رحم با اطرافیان ؛امام سجاد( علیه السلام )از پدر بزرگوارشان امام صادق (علیه السلام ) نقل کرده اند که با کسی که قطع رحم می کند نه همسایه شو ،نه زن بگیر ،نه شریک شو ونه ….
6-یاد مرگ ؛یاد مرگ باعث دوری از گناهان می شود .
ودر ادامه مشاوره مؤسسه سر کار خانم افلاکیان در مورد عوامل مؤثر در تربیت مفید گفت : در تربیت فرزند بخشی از هنجارها یا ناهنجاریهای اخلاقی از راه وراثت به فرزند منتقل می شود در بیان حضرت علی علیه السلامتربیت فرزند را بیست سال قبل از تولد دانستند یعنی ما نباید از نقش وراثت غافل باشیم .
وی افزود : در واقع بذرهای شخصیت اولیه کودک را باید در وجود والدین جستجو کرد و تمایلاتی که امروز در وجود زن و مرد شکل می گیرد به تدریج به خلق و خوی ثابت تبدیل می شود و جه بسا زمینه ی بیدایش این تمایلات در فرزندانی که در آینده بوجود خواهند آمد فراهم می آید .
ایشان در پایان به مهمترین عوامل مؤثر در تربیت بیان کرد: 1- مسئله وراثت 2- آگاهی از ویژگیهای روحی و تفاوتهای فردی فرزندان 3- انتخاب هزینه کمتر به جای هزینه بیشتر در تحصیل فرزندان (در زمان خردسالی تربیت با هزینه کمتر امکان پذیر است) 4- تربیت عملی فرزند به جای تربیت زبانی 5- برقراری ارتباط سالم با فرزندان 6- دادن آزادی و انتخاب عمل به فرزندان 7- شخصیت بخشی فرزندان این هفت عامل باعث رشد و بالندگی خانواده در زمینه تربیت خواهد بود .