چکیده پایان نامه سطح 3/ جایگاه انفاق در قرآن کریم
پایان نامه جایگاه انفاق در قرآن نوشته فرشته رضیان با راهنمایی حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد اکبری
چکيده
انفاق امری مقدّس است اهميّت اين امر را می توان با توجّه به گستردگی آيات و روايات دريافت نمود . در اين پژوهش برآنيم که جايگاه انفاق را در قرآن کريم بررسی نماييم .
حال که پيامبر خدا فرمود : « مَن اَصبَحَ وَ لا يَهتَمُّ بِاَمورِ المُسلمينَ فَلَيسَ بِمُسلِم » هرکه صبح کند و به امور مسلمين همّت نگمارد مسلمان نيست . يا در جايی که پرسيدند محبوبترين مردم نزد خدا کيست ؟ حضرت فرمودند : « اَنفَعُ النّاس للنّاسِ» کسی که سودش به مردم بيشتر باشد .
قرآن چه نظری در اين باره دارد ؟
سير اين پژوهش ابتدا با شرح و تفسير واژه های انفاق ، زکات ، خمس و لغات مترادف و متضادّ آنها شروع شده سپس الفاظی که مصداق مستحقّان انفاق می باشند را توضيح داده و تعداد واژه های انفاق و مشتقّات آن را در قرآن آورده ايم .
در ادامه به پيشينه ی انفاق در اديان گذشته پرداخته شده است و سپس انفاق در عالم تکوين بررسی می شود . اگر بخواهيم موجبات ابطال انفاق را در قرآن کريم دريابيم می توانيم يکی از فصلهای اين پايان نامه را مطالعه کنيم .
راستی چه عواملی موجب استحقاق انفاق می گردد در يکی از فصل ها پاسخ اين سؤال داده شده است . مصاديق انفاق در قرآن کريم چه می باشد آيا فقط انفاق ، واجب است يا علاوه بر انفاق واجب با انفاق مستحبّ هم رو به رو می شويم ؟ آيا دايره ی انفاق فقط در مادّيات است يا فراتر رفته و شامل امور معنوی و اخلاقی هم می گردد ؟ در بخشی ديگر جواب اين سؤالها را دريافت می کنيم .
يکی از اموری که می تواند ما را بر اين امر مهم ترغيب و تشويق نمايد شناخت آثار و برکات انفاق است . به راستی آيا با انفاق فقط مستحقّ سود می برد ، يا انفاق گر هم از فوائد آن بهره مند می گردد ؟ چه برکاتی برای انفاق گر می توان در نظر گرفت مادّی يا معنوی ، دنيوی يا اُخروی ؟ بررسی آيات نورانی قرآن اين آثار را برای ما مشخّص می کند که در بخشی مستقلّ به آن پرداخته شده است . باشد که خوانندگان گرانقدر را مفيد واقع گردد .