گزارش نشست ارتقاء سلامت با محوریت " خود مراقبتی "
نشست ارتقاء سلامت با موضوع ” خود مراقبتی ” در جمع طلاب مؤسسه آموزش عالی حوزوی فدک با سخنرانی سرکار خانم عباسی کارشناس بهداشت و ارتقاء سلامت برگزار شد .
خانم عباسی خودمراقبتی را اینگونه تعریف کرد: خود مراقبتی واژه ای است که سال 93در وزارت بهداشت عنوان شد و شامل رفتاری داوطلبانه ، اکتسابی ،و مسئوولیتی همگانی است؛زیرا با بیمار شدن یک نفر ، اعضای خانواده و جامعه تا حدودی در گیر می شوند.
ایشان دو نکته را در مورد خود مراقبتی بیان کرد:1. در ابتدا خود را ارزیابی کنیم. 2.با مطالعه ، الفبای سلامت خود را ارتقاء دهیم. و تاکید کرد ؛ مهم ترین بحث در آموزش بهداشت تغییر رفتار اشخاص است ؛و این تغییر رفتار دارای مراحل زیر است:
1-پیش قصد،این مرحله با مطالعه کردن ،مراجعه به رسانه ،افراد آگاه و…حاصل می شود.
2- قصد : در این قسمت افراد از مشکل خود آگاهی دارند و تصمیم به رفع آن مشکل می کنند . 3- آمادگی : در این مرحله فرد برنامه ریزی می کند ودر شروع کار اهداف کوچک را در نظر می گیرد ؛ زیرا اگر به دنبال هدف بزرگی باشد یا حرکتی صورت نمی گیرد یا حرکت دوامش کم خواهد شد . 4- عمل : در این مرحله شخص وارد عمل می شود و به برنامه ریزی هایش جامه عمل می پوشاند . 5- توصیه به دیگران : در این قسمت عمل برای شخص ملکه شده است ودر نتیجه آنرا به دیگران توصیه می کند.
عباسی در ادامه این سوال را مطرح کرد که چگونه باید برنامه ریزی کرد؟برنامه ریزی مستلزم شرایط زیر است:
1-هدف خود را از انجام کار مشخص کرد و هدف باید اختصاصی ، شفاف ، کوتاه و ممکن باشد . 2- زمان تحقق هدف را مشخص کرد . 3- موفقیتهای خود را ثبت کرد .
4- تنبیه و جریمه کردن خود .
5- استفاده کردن از یاد آورها .
6- ترسیم کردن نمودار تحقق فعالیت .
7- مایوس نشدن از انجام فعالیت
وی تاکید کرد برای انجام این برنامه چک لیستی تهیه شود که در آن شخص خودش را چک می کند ودر لیست به خودش از 1-5 امتیاز می دهد . کارشناس بهداشت و سلامت در پایان سخنان خود انواع “خود مراقبتی “را بیان کرد : خود مراقبتی فیزیکی ، روانشناسی ، عاطفی ، روحی - معنوی و شغلی.